Schoolfrisbeetoernooi
13 april 2018

Ultimate frisbee is een leuke, actieve veldsport waarin twee teams tegen elkaar spelen​.​ ​Beide teams proberen de frisbee te bemachtigen en door overgooien en slim vrijlopen de frisbee in hun eigen eindvak te vangen. Het team dat op die manier de meeste punten scoort is de winnaar van de wedstrijd. De sport heeft veel raakvlakken met andere sporten zoals voetbal, hockey, basketbal, American football en rugby.

Ultimate frisbee, dé sport waarin fairplay centraal staat

Punten scoren is belangrijk, maar niet ten koste van alles! Je moet je wel aan de spelregels houden en eerlijk spelen. Wat Ultimate frisbee zo bijzonder maakt, is dat we het niet aan een scheidsrechter overlaten om dat te controleren, maar dat de spelers dat zelf in de gaten houden en elkaar daarop aanspreken. De sport doet dus niet alleen een beroep op atletische vaardigheden, maar zeker ook op eerlijkheid, het beheersen van je emoties en het verwoorden van je argumenten.

In het kort de spelregels
Het speelveld bestaat uit een rechthoekig veld met aan beide zijden een eindvak. De basisspelregels zijn eenvoudig:

  • je scoort een punt door de frisbee te vangen in je eigen eindvak;
  • als je de frisbee in je handen hebt, moet je stil blijven staan en de frisbee binnen 10 tellen naar een teamgenoot gooien;
  • als de frisbee niet gevangen wordt door een teamgenoot maar op de grond valt, mag het verdedigende team de frisbee oppakken en gaan aanvallen.

Waar en wanneer
Op 13 april 2018 organiseert de frisbeevereniging Disc Devils Twente het eerste jeugdtoernooi voor alle basisscholen van Enschede. Van deelnemende teams wordt niet verwacht dat de spelers veel ervaring hebben met deze sport, maar wel dat ze bovenstaande basisregels kennen. De ervaring die kinderen opdoen tijdens enkele kennismakingslessen is voldoende om deel te nemen.

Datum: vrijdag 13 april
Tijd: 14:30 uur – 17:00 uur
Locatie: J.J. van Deinselaan 40, Enschede (op de velden van voetbalvereniging Zuid Eschmarke)
Kosten: gratis deelname

Doelgroep: groep 6, 7 en 8
Speelveld: 10 x 20 m
Teams: 3 spelers + 1 á 2 wisselspelers
Begeleiding: 1 volwassene

Aanmelden: stuur vóór 6 april een mail naar JA, WIJ MELDEN ONS AAN! met de naam van de school en het aantal teams.

Ter voorbereiding op het toernooi kunnen leerkrachten voor meer uitleg, voor een korte clinic aan leerkrachten, voor huren/kopen van frisbees of voor een lesgeefmap met oefeningen voor 3 gymlessen contact opnemen met Simone Muskee.

We hopen op een sportieve eerste editie van dit toernooi!