Wat is Ultimate Frisbee?

Teamsport

Ultimate Frisbee is een intensieve en dynamische sport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen. Het is wat dat betreft te vergelijken met andere teamsporten, zoals basketbal en voetbal.  Het grootste verschil is dat er niet met een bal, maar met een frisbeeschijf wordt gespeeld.

Speelveld en doel

Ultimate Frisbee wordt gespeeld door twee teams van (meestal) zeven spelers op een groot rechthoekig veld. Aan beide uiteinden van het veld is een “end zone” (scoringsvak) gemarkeerd. Het team dat de schijf vangt in de endzone van het andere team, scoort een punt.

Speelveld Ultimate Frisbee - Disc Devils Twente Enschede

Basisregels

Aan het begin van elk punt stellen beide teams zich op in hun endzone. Één van beide is aanvallende partij (offense), en het andere team verdedigende partij (defense). De aanvallende partij krijgt de schijf aangegooid (de pull). Vanaf dat moment kan iedereen zich vrij over het hele veld bewegen. Alleen degene die de schijf vasthoudt mag niet lopen, en krijgt tien seconden om de schijf naar een vrijlopende medespeler te pasen. De verdedigende partij probeert deze worpen te onderscheppen. Lukt dat, dan worden zij de aanvallende partij (turnover). Ook als de schijf binnen of buiten het veld op de grond valt, wordt deze afgegeven aan de tegenstander, en is er dus een turnover. Een punt wordt gescoord wanneer een speler de frisbee vangt in de “end zone” van de tegenstander.

Winnaar

De winnaar is het team dat als eerste zeventien punten (met een verschil van minstens twee) heeft gescoord. Gemiddeld duurt een wedstrijd anderhalf uur. Soms is er een tijdslimiet. In dat geval wint het team dat óf als eerst zeventien punten (met <twee punten voorsprong) haalt, óf aan het eind van het tijdslot de hoogste score heeft.

Spirit of the Game

Bij Ultimate Frisbee staat de Spirit of the Game centraal. Er zijn geen scheidsrechters, wat betekent dat de verantwoordelijkheid voor een goed spelverloop bij de spelers zelf ligt. Hierbij is het van belang dat de spelers bekend zijn met alle regels, deze nakomen, elkaar aanspreken op overtredeingen ervan en vooral elkaar respect tonen. Elke competitie heeft naast een reguliere winnaar eveneens een spirit winnaar.

Nieuwsgierig geworden?

Meld je gewoon aan voor een gratis training! Ervaar the spirit of te game, en kijk of Ultimate Frisbee ook jouw sport is!